lördag 10 april 2010

Farliga saker

Världen är som bekant full av farliga saker. Vad som anses farligt kan ju ändra sej ganska snabbt. Ta till exempel de stora akrylamidlarmen. Först var akrylamid fullkomligt livsfarligt. Sedan försvann det bara.När jag var ung så var mina föräldrar väldigt duktiga på att tala om vad som var farligt här i världen. Med tiden har en hel del av de här farligheterna försvunnit eller så anses de helt enkelt ofarliga numera. Å andra sidan har det dykt upp andra och ofta mycket värre ruskigheter.
Här följer några listor så ni vet vad ni ska se upp för och vad ni kan sluta se upp för. Fyll gärna på om jag har glömt något.

Farliga saker som fanns när jag var mycket ung som inte finns nu:
Barnavårdsnämnden
Att prata i telefon när åskan gick
Fullgubbar
Strömmande vatten
Tjyvar
Att bli med barn
Dammsugarförsäljare
Slagsmål
Tavelnasare
Att tälta före midsommar
Att sitta för nära TV:n
Blodiglar
Hare Krishna
Att bada direkt efter man hade ätit

Farliga saker som finns nu som inte fanns när jag var mycket ung:
Pedofiler
Att cykla utan hjälm
Att få HIV
Mobbing
Att åka bil utan bilstol.
Droger
Telefonförsäljare
Psykopater
Spelmissbruk
Internetbedragare
Fästingar
Osynlig strålning
Tillsatser i maten
Mögel

onsdag 7 april 2010

Uppmuntran

Lilla E kommer att bli coach. Till något landslag i någon kollosalt kraft- och skicklighetskrävande sport eller till personer med väldigt klen självkänsla. Hon har medfödda kvalitéer när det gäller sånt. Hon är fenomenal på att förklara saker men framförallt på att uppmuntra och stärka.

Däremot är hon inte så jätteförtjust i att duscha och bada och sånt. Enda chansen att få till en riktig rengöring är att jag helt enkelt tar med mej ungen in i duschen när jag själv duschar. Då går det bra.

Igår var det en sån dag. Vi stog i duschen hemma hos mormor. Utanför duschkabinen fanns mormors digitala badrumsvåg- När lilla E var färdigduschad ville hon förstås väga sej. Jag visade henne att det stog 16kg i rutan. Sedan ville hon väga mej. När jag stod på vågen ville hon veta vad det stod i rutan. Jag berättade att det stod 69kg och visade hur siffrorna såg ut. Hon började hoppa upp och ner och klappa händerna:
- Jaaa, hurra ! Vad lång du är........

Jojjomen, hon kan verkligen konsten att få en att känna sej nöjd med sej själv.