fredag 16 juli 2010

Mondän och världsvan

Varje gång jag äter en mazarin, och det är föralldel inte så ofta, tänker jag på sjukhuset i Backe. Ett oerhört fartigt och modernt ställe. När man kom in genom de stora glasdörrarna och gick bland alla människor med och utan vita rockar som ilade hit och dit så kände man en fläkt av den stora världen. Många okända människor med olika dialekter en del talade till och med danska. Själva luften därinne andades stora dramatiska händelser och stora livsavgörande vändningar. Den långa, svängda trappan sträckte sej nästan ända till himlen. Åtminstone till andra våningen där läkarsekreterarna satt och knattrade maskin.

Dit kunde man gå på håltimmarna om man hade pengar och gå rakt igenom marmorhallen och in på fiket. Jag minns än hur ohyggligt mondän och värlsvan jag kände mej första gången jag gick dit utan mamma eller pappa. Första gången jag alldeles själv beställde kaffe och en mazarin.

torsdag 15 juli 2010

feeeelings

Tänk alla dessa känslor som vandrar runt i...... Ja, i vad då ? På somliga sätt finns de ju inte ens. I den yttre världen som ibland kallas verkligheten, finns det ju bara handlingar.Men ändå, känslor finns och en hel del av våra handlingar styrs av känslor. Och det är väl bra om det är så att det är min egen känsla som leder till eftertanke och sen till en handling som på något sätt förbättrar situationen.

Men hur ofta går det inte till ungefär så här: En kvinna kommer kånkande på en massa matkassar och hon känner sig besviken eftersom hennes man aldrig hjälper till hemma.Hon blir riktigt arg när hon tänker på att han minsann kör bil och skulle kunna handla hur lätt som helst. När hon kliver på bussen hittar hon inte sitt busskort och skäller på busschauffören när han ber henne skynda sej. Han blir sur och ber henne kliva av bussen. Hon vägrar. Detta tar ett antal minuter. Sedan är busschauffören både sur och försenad. Han försöker köra in tiden och får så bråttom att han kör på en gammal tant på ett övergångsställe.

Fel person fick ut rätt känsla vid fel tillfälle. Det händer nog ganska ofta. Att landa känslorna på rätt ställe och på ungefär rätt sätt tänk er vilken jättelik övningsuppgift. Den räcker hela livet.