tisdag 18 maj 2010

Kanske ingen saga ändå.

Ibland är det bra att vara sjuk och skruttig och inte orka så mycket. Det här flöt upp i dag när jag letade lite halvslött efter fakta om den mongoliska krigarprinsessan från det där TV-programmet.
Nedanstående text är hämtad från ett forum som heter ifokus.se och den är skriven av en kvinna som kallar sej crowone:

En annan mycket rikt tatuerad kvinna liggandes i permafrost hittades av den ryska arkeologen Natalia Victorovna Polosmak vid den karga Ukokplatån 1994. "Isjungfrun" kallas för "The Ice maiden mummy" på engelska och det gick ett program om utgrävningen på svensk tv för många år sedan.
(Det var så jag blev så facinerad av detta folk).

Isjungfrun är daterad till 5th century BCE.
Hon var vackert klädd, men det var ovanligt att en kvinna fick en så ärofull ceremoniell begravning som hon vid den tiden. Hon var en 25-årig krigarkvinna med flera tatueringar.
(Även här är jag personligen övertygad om att hon var shaman och inte krigare).
Man såg då också att man använt ett slags överföringsmönster på tatueringarna då de var så lika en annans mumies. Schyterna verkar vara de första som använt ett överföringsmönster. En närmare granskning av en filtsiluett hittad hos Pazyrykfolket visar en perfekt matchning med en tatuering på den berömda krigaren hittad 1947.
Isjungfrun begravdes i stor prakt med 6 st hästar som hade huvudbonader formade som horn. Utanpå kistan fanns ett utkarvat mönster av en hjort och en snöleopard. Det sägs att hon såg ut att vara en levande arketyp av "Epona", den Keltiska hästgudinnan. På huvudet bar hon en hög filthatt med 15 förgyllda träfåglar. Skjortan hon bar var gjord av silke.

Den lokala befolkningen var skeptisk till att man rörde graven och trodde att hemska saker skulle hända. Det lustiga är att de fick delvis rätt då helikoptern som skulle hämta isjungfrun fick nödlanda pga motorhaveri. Även ett jordskalv 2003 sågs som ett tecken att isjungfrun inte ville bli störd.


Hittat en del texter på - http://en.wikipedia.org/wiki/Pazyryk_burials#Pazyryk_culture

måndag 17 maj 2010

Fritt valt

Fritt valt arbete hade man i plugget. Det gick till så att man fick en lista med olika aktiviteter i sin hand. Då tog man bort allt man absolut inte kunde tänka sej att göra två timmar i veckan sedan var det två eller tre alternativ kvar och då tog man det som var minst sämst av dem. Ett helt okey valförfarande som brukar kallas uteslutningsmetoden.

Nu är det ju snart dags att välja ledamöter till riksdagen. Där är det också fritt val. Fritt val bland partier som alla vill att alla väljare ska få mer pengar i plånboken och så är det fritt val bland personer som alla är bäst på det mesta. Det där med personval verkar rätt svårt eftersom det handlar om folk jag inte känner men jag har tänkt ut ett sätt att använda uteslutningsmetoden även här.

Först och främst går alla som bara har arbetat med politik i hela sitt liv totalt bort. Visst är det en bra idé... Inte vill jag ju företrädas av människor som bara känner till den skyddade verkstad som består av de politiska partiernas egna karriärstegar. Dessutom kan man räkna bort alla jobb som handlar om EU-projekt eller samverkans- projekt eller jobb åt nån politiskt infärgad organisation av något slag. Bra idé, tyckte jag. Ända tills jag började tänka efter. Lars Verner arbetade som murare innan han blev politiker. Men honom går det inte rösta på. Undrar om han ens lever. Gudrun Schyman har varit socionom men hon är väl heller inte direkt på valbar plats..........

Detta kräver nog långa och tidsödande studier av alla presumtiva riksdagspolitikers tidigare anställningar. Oj, oj, oj vilket jobb och tänk om det inte blir en enda kvar som man kan rösta på. Vad gör jag då ?

Behöver och vill ha

En mycket klok ung dam sa en gång ungefär så här
- Om jag tänker på vad jag vill ha så är det en massa grejor men om jag känner efter vad jag verkligen behöver så är det inte så mycket.

Hon har naturligtvis rätt "vill ha" är en hungrig hund som aldrig blir nöjd. Lättmanipulerad av vad andra äger och reklamens budskap. Alltid lätt missnöjd utom då nåt nytt har köpts in. En rätt så trist modell den där "vill ha". Tjatar om nya kläder, mp3 spelare, nya gardiner, nya trädgårdsmöbler och en massa annat hela tiden. Missnöjd och grinig. Vill ha blir aldrig mer än fjorton år och tror att livet bara är bra om man har det absolut häftigaste i prylväg.

Men "behöver" är gammal och klok. "Behöver" bor längst ner i magen och ger sig tillkänna som en liten tomhetskänsla när hon har blivit överröstad av "vill ha" alltför länge. "Behöver" talar om en längtan efter att ha ungarna hemma allihop samtidigt. "Behöver" sjunger en sång om kärlek och trygghet. "Behöver" viskar om gröna träd och höga berg och långa kvällar med god mat och goda vänner. När jag lyssnar noga på "behöver" så blir det lugnt och varmt inom mej och den känslan varar länge.