tisdag 18 maj 2010

Kanske ingen saga ändå.

Ibland är det bra att vara sjuk och skruttig och inte orka så mycket. Det här flöt upp i dag när jag letade lite halvslött efter fakta om den mongoliska krigarprinsessan från det där TV-programmet.
Nedanstående text är hämtad från ett forum som heter ifokus.se och den är skriven av en kvinna som kallar sej crowone:

En annan mycket rikt tatuerad kvinna liggandes i permafrost hittades av den ryska arkeologen Natalia Victorovna Polosmak vid den karga Ukokplatån 1994. "Isjungfrun" kallas för "The Ice maiden mummy" på engelska och det gick ett program om utgrävningen på svensk tv för många år sedan.
(Det var så jag blev så facinerad av detta folk).

Isjungfrun är daterad till 5th century BCE.
Hon var vackert klädd, men det var ovanligt att en kvinna fick en så ärofull ceremoniell begravning som hon vid den tiden. Hon var en 25-årig krigarkvinna med flera tatueringar.
(Även här är jag personligen övertygad om att hon var shaman och inte krigare).
Man såg då också att man använt ett slags överföringsmönster på tatueringarna då de var så lika en annans mumies. Schyterna verkar vara de första som använt ett överföringsmönster. En närmare granskning av en filtsiluett hittad hos Pazyrykfolket visar en perfekt matchning med en tatuering på den berömda krigaren hittad 1947.
Isjungfrun begravdes i stor prakt med 6 st hästar som hade huvudbonader formade som horn. Utanpå kistan fanns ett utkarvat mönster av en hjort och en snöleopard. Det sägs att hon såg ut att vara en levande arketyp av "Epona", den Keltiska hästgudinnan. På huvudet bar hon en hög filthatt med 15 förgyllda träfåglar. Skjortan hon bar var gjord av silke.

Den lokala befolkningen var skeptisk till att man rörde graven och trodde att hemska saker skulle hända. Det lustiga är att de fick delvis rätt då helikoptern som skulle hämta isjungfrun fick nödlanda pga motorhaveri. Även ett jordskalv 2003 sågs som ett tecken att isjungfrun inte ville bli störd.


Hittat en del texter på - http://en.wikipedia.org/wiki/Pazyryk_burials#Pazyryk_culture

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar