tisdag 22 december 2009

Var kommer barnen in

Vad gör vi med våra barn när vi som en gång har satt dem till världen meddelar att vi inte älskar varandra längre. Mamma och pappa väljer att gå skilda vägar. Bor inte ihop längre. Kanske inte ens pratar med varandra. Kanske bara väser mellan hårt sammanpressade tänder de gånger vi måste träffas, för barnens skull.

Vi vuxna väljer ett annat liv. Ett där vi så småningom kan lägga alla lögner och svek och sårade känslor åt sidan och gå vidare mot något nytt och förhoppningsvis bättre. Men barnen har inte valt. De slängs ut i en helt ny tillvaro. Deras karta måste i grunden ritas om. Den barndom de trodde var lycklig och trygg kanske plötsligt ser ut som en tom kuliss. De kanske hela tiden går och saknar den förälder som de för tillfället inte är hos. Eller ett barndomshem som de inte bor i längre.

Barn är tappra. De anpassar sej. Packar sin väska. Vinkar hejdå och sätter igång med det nya livet. Vi vuxna tittar på varandra och säger:
- Det här gick ju bra. Ja, vilken tur att vi tänkte på barnen.

Men vad händer på insidan. Hur lång tid tar det för ett barn att läka en skilsmässa ? Hur lång tid tar det att glömma de år och månader då föräldrarna tittade förbi varandra och pratade med irriterade röster vid varje hämtning och lämning.

Vi vuxna stöttar varandra, pratar och ältar med vänner och släktingar. Får vansinnesutbrott och gråter. Allt det lever barnen i. Hör, ser, registrerar och drar slutsatser. Vilka slutsatser drar de ? Var finns det utrymme där de kan reagera. Inte hemma för där finns det sköra föräldrar. Inte i skolan för där ställs det samma prestationskrav som vanligt.

Ekvationen är väl på många sätt olöslig eftersom det troligen inte är bra för någon unge att bo med två föräldrar som avskyr varandra. Men vi som är vuxna kanske kunde tänka på barns sorg och saknad.Och att en så genomgripande förändring som man inte själv har valt kan ta år att komma till rätta med. Vi kanske till och med kan bjuda på stunder av lugn och ro ibland för ett barn att vila och sörja i.

Om du gör det ibland för mina barn så kan jag göra det för dina......

4 kommentarer:

  1. Låter som en mycket bra idé... / S

    SvaraRadera
  2. Ja nu har det vänt!! God jul till er!! / S

    SvaraRadera
  3. Ett barn läker aldrig helt efter en skilsmässa...!!

    SvaraRadera