tisdag 29 mars 2011

Implimenteringstid

För några år sedan lärde oss Bodil Jönnson en massa om tid. Hon skrev en bok och förklarade att det inte bara finns klocktid. Hon argumenterade för att den mentala tiden var minst lika viktig och vi fick ett sånt begrepp som ställtid som handlar om den tid det tar att ställa om från en verksamhet till en annan. Tio tankar om tid, heter boken och den är viktig och klok på alla sätt.

Fast en typ av tid som inte finns med i den boken och knappt annars heller är implimenteringstiden. Det är den tid det tar för en ny sak att riktigt slå igenom och börja användas som en naturlig del i vardagen. En del nyheter är ju såna att alla genast förstår nyttan med dem och på direkten inser hur de ska användas men de flesta nya saker måste man tröska runt i huvudet ett tag, prata om, testa lite smått och sedan fundera igen. Efter det testar man lite mer och tränar på att använda det nya. En del av det kanske förkastas och andra delar behöver förändras men efter ett tag är den här nyheten en så naturlig del av livet att man inte ens tänker på den som ny. Och då är man redo att hugga tag i andra saker som är nya och oprövade.

Det är väl egentligen tur att det fungerar så här så slipper man i alla fall gå på en del av de nitar som figurerar här i världen.

Men vad är det som oftast händer i verkliga livet. Jo, det satsas stora pengar på att skicka personalen på kurs för att lära sig om en nyhet och man kanske köper in ett nytt system av något slag. Efter kursen då tröskar det runt i huvet på de här kursdeltagarna. De tänker på det här nya de har fått sig till livs. Om de hinner pratar de lite med varandra om det hela. Om man skulle pröva... Det kanske går att göra så här.... Funderandet tar sin runda tid och pratandet ännu längre eftersom man ofta har en verksamhet att sköta varje dag. Men med lite tur är det några eldsjälar som börjar testa det här nya i liten skala.

Sedan borde ju det här sprida sej så fler vågade pröva men så långt når man nästan aldrig. Nej, precis nu har det nämligen dykt upp en annan nyhet och hela eller delar av personalen ska iväg på nästa kurs.

1 kommentar: