söndag 1 november 2009

Språkbråk

Man ska välja sina strider var det nån som sa. Tidigt valde jag bort en strid. Bråket om språket. Du vet det där där några vetabästare talar om för andra hur man får säga eller inte säga. Det går drev om allt möjligt. De hemska svordomarna, de amerikanska lånorden, undomsspråket med en massa asså och typ, förortssvenskan som snart tar över.

Jag har inte brytt mej. Språket klarar sej fint. Allt som kommer till utvecklar och berikar. Inte försvinner ehuru och således bara för att barn idag hellre säger asså eller typ. Nästa vår kommer det något annat som förståsigpåarna ska förfasa sig över och sen spår de svenska språkets snara undergång, igen.

Språket klarar sig nog. Det är mera maskros än drivhusazalea. Dessutom är ju ditt språk så mycket du. Det berättar inte bara det du vill meddela omvärlden. Det berättar också ungefär hur gammal du är. Var du är uppvuxen. Vilken samhällsklass du tillhör och vilken färg du har på naglarna. Kritiserar man språket är det väldigt nära att man dömer ut personligheten och sånt ska man inte syssla med.

Däremot är det väldigt spännande att följa vad som händer med språket. Förändringar i språkbruket i stora grupper speglar förändringar i samhället och levnadsvillkoren. Men eftersom språket hör så nära ihopmed tanken och personligheten så kan ju språkförändringar också visa oss framtidens samhälle. Framtiden byggs ju först i tanken och vi är ju begränsade till det vi kan uttrycka och fundera ut.

Den stora förändringen i språket just nu handlar om att den övergång från talspråk till skriftspråk som har varit igång de senaste 150 åren nu accelererar. Av dem som växer upp idag är det många som har skriften som viktigaste kommunikationsspråk. De skriver på mailen, chatten och mobilen till kompisarna oftare och mer än de pratar. En genomsnittlig trettonåring idag skriver under en vanlig vecka minst 10 gånger mer än jag gjorde när jag var tretton.

Ja, spelar roll, säger ni. Bara olika kanaler för kommunikation...
I min värld är det en jätteförändring talspråk och skriftspråk är så vitt skilda till sin karaktär så det kommer att göra stor skillnad både på människorna och samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar